Økonomiske analyser – Få inspiration til handling - SEGES Projektsitet
Der er meget store økonomiske forskelle på de enkelte bedrifter, og på mange bedrifter er indtjeningen ikke tilstrækkelig til at dække de omkostninger, der er forbundet med produktionen. Væsentlige dele af forskellene kan henføres til forskelle i omkostningseffektivitet og produktivitet samt hvordan og med hvilke målsætninger beslutninger træffes, ikke mindst vedrørende kapacitetsomkostninger.
Formålet med projektet er at inspirere landmanden til fuldt ud at forløse potentialet for at forbedre de økonomiske resultater gennem en række økonomiske analyser og komparative studier, som kan informere og inspirere på områder, hvor landmanden selv kan påvirke resultatet. Derved kan landmanden sikres bedre mulighed for både at udvikle virksomheden og for at overleve i et reguleret og konkurrenceudsat erhverv, hvor væsentlige prisrelationer tilmed er markedsbestemte.
Der udarbejdes Business Check analyser og benchmarking inden for forskellige driftsgrene. Desuden er der fokus på at sikre et godt beslutningsgrundlag, når der skal foretages investeringer på den enkelte bedrift. Endvidere dechifreres kapacitetsomkostningerne med det formål at afdække potentialer for forbedringer.
De økonomiske analyser og formidlingen heraf giver grundlag for at skabe motivation hos den enkelte landmand til at træffe kvalificerede beslutninger og agere optimalt, således at virksomhedens konkurrenceevne kan optimeres.
Udarbejdelsen af valide analyser kræver et solidt datagrundlag og robuste, gennemtestede metoder. Derfor er der i projektet stort fokus på at sikre datakvaliteten og metodegrundlaget for analyserne.
Effekten af analyserne, de komparative studier og fokus på rentabilitet i beslutningerne kan understøtte landmandens økonomiske og strategiske udvikling inden for såvel konventionel som økologisk landbrugsproduktion og inden for alle produktionsgrene.
Der er i denne analyse set nærmere på de investeringer, der er foretaget i jord, bygninger og maskiner i perioden fra 2006 til 2015 på kvæg- og svinebedrifter.
Der er udarbejdet et notat, der beskriver, hvilke forhold man skal være opmærksom på, når man benchmarker på tværs af ejerformer. Der er fokus på personligt ejede virksomheder, I/S og selskaber.
Business Check hæfterne bliver udgivet i løbet af forsommeren 2016. Produktet er beregnet til individuel benchmarking af driftsgrensanalyser. Et regneark til præsentation af rådgivervirksomhedens egne BC resultater vil være til rådighed fra 7. marts.
Slagtekyllingeproducent Mads Nielsen bruger Business Check som et styreredskab. Et opslag giver Mads et hurtigt overblik over, hvordan han ligger i forhold til andre producenter. Også banken er glad for, at han bruger Business Check.
Det nye Business Check Kvæg er udkommet. Find dine forbedringspotentialer sammen med din rådgiver ved hjælp af Fraktilanalysen og Business Check-regnearket.
Det nye Business Check Kvæg er på gaden. Hjælp dine landmandskunder med at udpege forbedringspotentialer ved hjælp af Fraktilanalysen, Business Check-regnearket og Business Check-hæftet.
De nye Business Check Slagtekalve og Mink 2015 er udkommet. Find dine forbedringspotentialer sammen med din rådgiver ved hjælp af Fraktilanalyser og Business Check-hæfter.
De nye Business Check Slagtekalve og Mink 2015 er udkommet. Hjælp dine landmandskunder med at udpege forbedringspotentialer ved hjælp af Fraktilanalyser og Business Check-hæfter.
Det nye Business Check Slagtekyllinger og Rugeæg 2015 er udkommet. Find dine forbedringspotentialer sammen med din rådgiver ved hjælp af Fraktilanalysen og Business Check-hæftet.
Det nye Business Check Slagtekyllinger og Rugeæg 2015 er udkommet. Hjælp dine landmandskunder med at udpege forbedringspotentialer ved hjælp af Fraktilanalyser og Business Check-hæfter.
Gårdejer Morten Bjerre tog temperaturen på sin bedrift med Fraktilanalysen i 2015. Det bekræftede ham og planteavlskonsulent Per Skodborg Nielsen fra Heden & Fjorden i, at Morten skulle have fokus på at øge udbytterne og reducere maskinomkostningerne.
Maskinomkostningerne skal endevendes. Det har gårdejer Lars Schmidt Jørgensen for længst indset efter i et par år at have arbejdet med Fraktilanalysen sammen med planteavlskonsulent Carsten Clausen Kock, Sønderjysk Landboforening.
For gårdejer Lau Lindholm Christiansen er optimering vejen frem. Han har i flere år haft skarpt fokus på at øge effektiviteten i griseproduktionen i samråd med rådgiver Søren Bjerring Bækholm fra Centrovice. Også erfagruppen taler meget om at optimere.
Driftsgrensresultater 2015 er baseret på de driftsgrensanalyser i 2015 årsrapporter fra DLBR virksomhederne, som er blevet overført til økonomidatabasen.
Du skal se dig rigtig godt for, når din maltbyg skal sælges. En sammenligning af grovvareselskabernes takster og priser viser nemlig, at der er betydelige forskelle mellem deres vilkår og behandlingsomkostninger.
Lau Lindholm Christiansen har 100 % fokus på at øge effektiviteten i sin griseproduktion og bruger Fraktilanalysen til at finde inspiration til at blive ved med at optimere sin bedrift.
Nørgaard Agro I/S har 100 % fokus på fremstillingsprisen. Siden juni 2015 er Anders og Steen Nørgaard sammen med deres kvægrådgiver Aage Nielsen, Heden & Fjorden, gået benhårdt efter at optimere mælkeydelse, kapacitetsomkostninger og foderomkostninger.
De nye Business Check Svin og Business Check Planteproduktion 2015 er udkommet. Find dine forbedringspotentialer sammen med din rådgiver ved hjælp af Fraktilanalyser og Business Check-regneark.
De nye Business Check Svin og Planteproduktion 2015 er udkommet. Hjælp dine landmandskunder med at udpege forbedringspotentialer ved hjælp af Fraktilanalyser, Business Check-regneark og Business Check-hæfter.
Business Check 2015 er i fokus på et webinar den 23. maj. Hør mere om, hvordan Business Check-værktøjerne kan identificere indsatsområder hos landmændene.
De nye indkomstprognoser 2015-2018 præsenteres på et webinar den 20. maj, og Business Check 2015 er i fokus på et webinar den 23. maj. Hør mere om, hvordan Business Check-værktøjerne kan identificere indsatsområder hos landmændene.
Præsentation på Økonomikonference med demonstration af behov/konkursniveau og -udsigter samt modellen, der har til formål at forudsige konkurser op til 5 år før konkursen indtræffer med henblik på at gøre indsatser, der kan vende konkursretningen.
Normtallene viser det gennemsnitlige niveau samt den bedste tredjedel for forskellige omkostninger og produktivitetsmål. Ved budgetlægning kan bedriftens egne tal sammenlignes med disse normtal.
Analysen af slagtesvineproducenter med mere end 10.000 slagtesvin på årsbasis viser at overskudsgraden er et godt nøgletal til at identificere de bedste bedrifter.
Primo 2016 var der cirka 3.380 svinebedrifter i Danmark, det er et fald på 6,7 % i forhold til året før. Prognosen for 2025 lyder på cirka 1.670 svinebedrifter. Fortsat tendens til større specialiseringsgrad.
Analyse af svineproducenternes håndtering af kapacitetsomkostninger viser, at de svineproducenter, som har lave kapacitetsomkostninger, ikke sætter særskilt fokus på disse omkostninger, men at de er en del af den løbende optimering af omkostningsbasen.
Undersøgelse viser, at gode økonomiske resultater i slagtesvineproduktionen opnås ved stabile medarbejdere, samarbejds- og handelspartnere og stabil produktion. Produktion, indkøb og teknik skal holdes simpelt, så fokus kan holdes i det lange løb.
Fremgang i dansk konkurrenceevne i smågrise- og slagtesvineholdet når 2015 sammenlignes med 2014 i forhold til konkurrenterne. Global tilbagegang i rentabilitet pr. kg slagtekrop i 2015.
Regnearket "Økonomi i afgrøder og sædskifter" version 1.09 er opdateret med afgrødeudbytter, priser og omkostninger fra Budgetkalkuler 1. kvartal 2016.
Regnearket er klar til brug med dataanalyser på baggrund af de årsrapporter for 2015, der indgår i regnskabsdatabasen pr. 12. maj 2016. Regnearket anvendes til analyse og benchmarking af økonomi og udbytter i markbruget.
Du skal se dig rigtig godt for, når dit foderkorn skal sælges. En sammenligning af grovvareselskabernes takster og priser viser, at der er betydelige forskelle mellem deres vilkår og behandlingsomkostninger.
Det er vigtigt, at du forholder dig til grovvareselskabernes kvalitetskrav og behandlingsomkostninger. I afregningseksemplerne skal nogle selskaber betale op til 23 kr. mere pr. hkg for rapsen, hvis de skal være konkurrencedygtige.
Økonomien i radrensning afhænger af en række faktorer. Få hjælp til vurderingen ved at anvende det opdaterede regneark ”Økonomisk sammenligning af mekanisk og kemisk ukrudtsbekæmpelse”.
Beregninger viser, at der er mulige besparelser i at skifte indkøbt valset byg ud med ribbehøstet byg eller crimpet korn, hvis man ikke har mulighed for at opbevare tørt korn på bedriften. Det er værd at regne på opbevaring af modent korn som alternativ.